Aparatele dentare moderne vin in toate formele si dimensiunile – acestea se imbunatatesc in mod constant si exista unele care sunt atat de discrete incat nici nu le putem vedea.

Iata cateva dintre cele mai populare tipuri de aparate dentare.

Invisalign

Aparatul dentar invisalign este o banda detasabila care foloseste alinierea pentru a indrepta dintii. Nefiind confectionat din metal, acesta misca usor dintii folosind o aliniere transparenta din plastic. Aparatele dentare invisalign vor fi personalizate pentru fiecare pacient in parte si va misca dintii putin cate putin. Deoarece nu exista fire metalice sau bratete, aparatul este foarte discret.

Aparate dentare autoligaturante

Acest tip de aparate sunt foarte asemanatoare cu cele traditionale pe care ortodontistii le-au folosit pentru a indrepta dintii timp de decenii. Cu toate acestea, acestea sunt acum disponibile cu paranteze clare sau ceramice, facandu-le mult mai discrete.

Acestea folosesc, de asemenea, cleme in loc de benzi elastice pentru a tine sarma bratului in pozitie. Acest lucru creeaza mai putina frecare si usureaza periajul in jurul aparatului pastrand dintii curati in timpul tratamentului ortodontic.

Aparate linguale

Aparatele linguale se ataseaza pe interiorul dintilor. Acest tip de aparate nu sunt vizibile, indreptand dintii din interior. Aparatul va arata si functiona la fel ca unul fix, folosind bratete si fire pentru a misca treptat dintii.

Aparatele dentare linguale sunt personalizate pentru a se potrivi cu suprafetele neregulate din spate ale dintilor.

Aparate dentare din ceramica

Aparatele dentare din ceramica au fost odata o alternativa foarte buna la cele metalice, deoarece acestea sunt realizate din material ceramic care are aceeasi culoare si aceeasi textura ca si dintii.

Acest tip de aparat dentar este oferit si astazi de anumiti ortodonti. Sunt mai scumpe decat aparatele dentare traditionale, insa sunt mult mai putin vizibile si ofera pacientului un tratament mai rapid, comparabil cu tratamente precum Invisalign.

Alte aparate dentare pot implica utilizarea de nichel-titan sau cupru-titan pentru fire si paranteze. Aceste metale necesita ajustari mai putine decat firele din otel inoxidabil. Cele mai multe aparate dentare implica de asemenea utilizarea unor benzi mici de cauciuc. Daca aveti sensibilitate la latex sau anumite metale, ortodontul va poate ajuta sa gasiti o alternativa potrivita.