Chistul sebaceu este sub forma unui „buzunar” umplut cu sebum situat in piele. Acest tip de chist cutanat este de obicei nedureros si benign. Cu toate acestea, poate deveni dureros si deranjant in unele cazuri. Un chist sebaceu infectat necesita ingrijire medicala. Sebumul este o substanta uleioasa care are un rol protector in piele. Este secretat de glandele sebacee, glande cutanate intalnite pe firul de par.

Chistul sebaceu este unul dintre cele mai frecvente chisturi ale pielii. Se caracterizeaza prin formarea unui nodul dur de aceeasi culoare ca si pielea. Acesta poate evolua treptat catre o culoare alba sau galbena.

Chistul sebaceu: cauza

Un chist sebaceu apare din cauza acumularii de sebum sub piele. Acest lucru se intampla atunci cand glanda sebacee se blocheaza si nu mai poate evacua sebumul in mod normal.

Care este diagnosticul unui chist sebaceu?

O examinare fizica este suficienta pentru a diagnostica un chist sebaceu. Poate fi efectuata de un medic generalist sau de un dermatolog. Chisturile sebacee pot fi observate la multi oameni de toate sexele. Exista totusi o anumita predominanta in randul barbatilor. Mai multi factori pot favoriza aparitia si dezvoltarea unui chist sebaceu:

  • stresul ;
  • oboseala;
  • soarele;
  • caldura;
  • tutun;
  • frecare.

Chistul sebaceu apare sub forma unei mici bile care variaza ca marime de la cativa milimetri la cativa centimetri. Acestea iau aspectul unei bucati dure de piele, care pot fi de culoare alba sau galbena. Cel mai adesea, chisturile sebacee nu sunt deranjante si nu provoaca durere.

In unele cazuri, chistul sebaceu poate creste si poate deveni deranjant. Chistul sebaceu se poate infecta, de asemenea. Astfel, simptomele inflamatiei sunt mai intense. Uneori, chistul sebaceu infectat se rupe, ceea ce duce la eliminarea de sebum infectat.

Nici un tratament nu este util atunci cand chistul sebaceu nu este nici deranjant, nici dureros. In acest caz, pot fi luate in considerare diferite tratamente cu medicul de familie sau cu medicul stomatolog. Prevenirea chistului sebaceu consta in limitarea factorilor de risc pe cat posibil.