Pe langa atentia continua pe care parintii o ofera celor mici si dincolo de satisfacerea nevoilor lor imediate, copiii au nevoie de indrumare astfel incat sa se dezvolte armonios si sa poata interactiona intr-un mod sanatos cu cei din jurul lor.

Parcurile sunt pline, din pacate, de copii care nu vor sa isi imparta jucariile si de parinti care prefera sa butoneze telefonul in loc sa incerce sa medieze astfel de situatii. Empatia si generozitatea sunt sentimente destul de greu de inteles pentru cei mici, insa cu multa rabdare si mult calm acestea pot fi sadite in sufletele lor.

Copiii trebuie sa invete sa daruiasca celor mai putin norocosi, dar si sa imparta cu cei din jurul lor.

Parintele este cel care trebuie sa fie un adevarat exemplu astfel incat cei mici sa aiba de la cine invata. Atunci cand adultii sunt generosi si fac gesturi frumoase pentru oamenii nevoiasi, copiii inregistreaza acest comportament si il vor aplica pe viitor cand se vor gasi intr-o situatie similara.

Parintii trebuie sa ii invete pe cei mici importanta oferirii unor cadouri, fie ca este vorba despre o zi onomastica, Craciun sau pur si simplu o vizita de curtoazie. Emotiile traite in momentul daruirii sunt greu de exprimat in cuvinte, asa ca cei mici nu ar trebui privati de o astfel de experienta.

O alta modalitate prin care parintii le pot insufla celor mici sentimentul generozitatii este prin a le oferi o suma de bani si a-i indemna sa le faca mici cadouri celor dragi din familie. In felul acesta, copiii se vor implica in mod direct in luarea unor decizii si vor astepta cu sufletul la gura momentul despachetarii cadourilor. Nimic nu este mai emotionant decat fericirea de pe chipul acestora in momentul in care descopera ce au primit.

Familiile nevoiase au in permanenta nevoie de ajutor, fie ca este sub forma unor pachete cu alimente, fie ca este vorba despre obiecte de igiena personala. In cazul in care cel mic are jucarii cu care nu se mai joaca, el poate fi incurajat sa le ofere celor mai putin norocosi si astfel sa le ofere si lor un strop de fericire.